trešdiena, 2008. gada 25. jūnijs

Shiva-Shakti

Saskaņā ar leģendu, Šiva dzīvoja apmēram pirms 5 -7 tūkstošiem gadu. Visas tā laika autoritātes viņu novērtējušas kā dižāko mahasidhi (tādu, kas sasniedzis absolūtu pilnību) un avatāru (Dievišķo iemiesojumu). Arī viņa sieva Pārvati bija dižena praktiķe un kopā ar Šivu pilnībā realizēja savu Dievišķo dabu. Sasniedzis cilvēka ķermenim iespējamo augstāko garīgās attīstības pakāpi, Šiva transformēja savu fizisko ķermeni par nemirstīgu zelta gaismu (daosieši tādu sasniegumu dēvē par dimanta ķermeni, bet Tibetas budisti - par varavīksnes ķermeni). Tādā nemirstīgā ķermenī Šiva ir parādījies daudziem izciliem tantras un jogas meistariem, iesvētot viņus dažādās slepenās praksēs. Vēlāk Šivu un Pārvati sāka vienādot ar attiecīgām dievībām - dažas detaļas no viņu biogrāfijas kļuvušas par dievu Šivas un Pārvati leģendām. Daudzi tantriskie teksti veidoti kā dialogi starp abiem. Šiva ir vēsturiska personība - viens no tantras un jogas sistēmas pamatlicējiem (izmantojot gadījumu, noteikti iesaku izlasīt fragmentu no pasaulē plaši atzīta darba par jogu elpošanu).

Piebilde: tieši ziņas, ka Šiva ir bijis reāla fiziska persona, ne visai patīk daudziem garīgajiem līderiem; tādēļ Šivas pielūgšana tieši garīgās prakses aspektā netiek vērtēta visai augsti. Jo, lūk - neesot liela māksla un gudrība ar Šivas mantrām iegūt viņa labvēlību un atbalstu. Sarunā ar Viju Vētru noskaidroju, ka viņa neslēpti lieto Šivam veltītās mantras.

Šivas vārdam ir vairākas nozīmes. Viena no tām - Augstākā Dievišķā Apziņa. Šiva nozīmē arī kosmisko vīrišķo principu, kā arī cilvēka augstāko apziņu. Par Šivu sauc arī spēku, kas garīgās attīstības procesā sagrauj netikumus. Par Šivu dēvē augstāko garīgās attīstības pakāpi, kā arī cilvēku, kas to sasniedzis.

Lūk, dažas nozīmes vārdam Šakti: tas nozīmē diženo kosmisko bezgalīgo Dievišķo enerģiju, kas ir radoša; Šakti ir Dievišķā Apziņas okeāna (Šivas) izpildošais spēks; pie tam, Šakti atrodas nepārtrauktā savienībā ar Šivu, tādējādi prezentējot vienas Realitātes divus nesaraujamus aspektus. Šakti ir Dievišķā māte. Šakti ir izpaustā pasaule. Māti-Dabu sauc par Šakti. Dieva Šivas sievu sauc par Šakti. Šakti ir cilvēka iekšējā enerģija. Šakti ir kosmiskais sievišķais princips. Šakti ir cilvēka sievišķā sākotne - viņa sievišķā pusīte. Šakti ir sieviete - partneris tantriskās jogas praktiķim. Kali, Durga, Lakšmi, Sarasvati, Pārvati, Čamunda, Devi, Bāvani, Tripura, Sundarī, Bairavī, Čandi, Tara, Mēnakši, Lalita, Kamakši, Radžaradžišvari - ir Šakti dažādās formas; katra no tām iemieso kādu no tās aspektiem.

Šivas un Pārvati kāzas. Attēla paskaidrojošais teksts ir šeit.

Pirms tūkstošiem gadu, starp brīnumskaistajām tropiskajām ielejām, ko ieskauj mūžam sniegotie Himalaji un kas piepildītas ar ziedu smaržām un putnu dziesmām, visdzidrāko kalnu upju krastos Pārvati jautāja savam mīļotajam Šivam: "O, Šiva! Kur slēpjas tava patiesā būtība? Kas ir šis brīnumiem pildītais Visums? No kā sastāv visa sākums? Kas ir Visuma rata centrs? Kas ir tā bezformas dzīvība, kas caurauž visas formas? Kā mēs tajā varam ieiet pilnīgi - ārpus telpas un laika, ārpus vārdiem un aprakstiem? Atbrīvo mani no šaubām!" Šiva atbildēja uz Himalaju valdnieka meitas jautājumiem, un viņu dialogi vēlāk iegūla tantras tekstu pamatā.

Taču, pirms kļuvuši vīrs un sieva, viņi dejoja, jo gan Šiva gan Pārvati uzskatīja, ka otrs ir vājāks. Un nolēma to pārbaudīt dejā. Viņi dejoja, dejoja, līdz pagura abi un atlaidās atpūsties.... un atklāja, ka sasnieguši svētlaimi - jo abi bija spēkos līdzīgi. Un tā līdz šai dienai vīrišķais ar sievišķo dejo un līdzinās un bauda visaugstāko...

Bildes ar Šivu