piektdiena, 2009. gada 11. decembris

dustsaws

Visparastākās zāģskaidas - dvēselei

Gvatemalā par skaistu tradīciju kļuvusi zāģskaidu paklāju veidošana Zaļās ceturtdienas procesijai.

Dažbrīt veidotāji izmanto arī ziedus, taču galvenā masa ir krāsotas zāģskaidas. Uz papīra uzzīmē sarežģītākās figūras un izgriež trafaretus, kas ievērojami paātrina paklāja izveidošanu.

Kaut arī procesijas dalībnieki šo mākslas darbu sabradā dažās minūtēs, vietējie entuziasti to rada ar lielu prieku. Lai darbu padarītu, vajadzīga visa iepriekšējā nakts.






...

Līdzīgus skaidu paklājus gvatemalieši rada arī citiem notikumiem. Tūrisma firmas par šiem paklājiem informē savus klientus, un tādēļ arvien vairāk ciemiņu ierodas arī no ārzemēm.



Foto: flickr.com un travelblog.org un citi avoti
...
Cik zināms, Latvijā kokrūpniecība ir attīstīta un dzīvīga. Mēs varētu vispirms sarīkot zāģskaidu paklāju festivālu, piesaistīt tam [arī starptautisku] uzmanību un uzsākt krāsotu skaidu eksportu uz valstīm, kur šī izejmateriāla trūkst.
-----
P.S. Viens no variantiem: Jau ilgāku laiku pazīstam tibetiešu smilšu mandalas un zinām arī to veidošanas pamatideju. Ar tādu pat domu varētu veidot skaidu mandalas un pēc tam tās izjaukt. Daudzi, kam gribas kaut kur ielikt savu enerģiju, tādējādi atrastu jaunu veidu, kā sevi izpaust.
-----

Nav komentāru: